Skip to main content

Omgaan met aandacht lastig?

Veel extraverten staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze krijgen energie van groepen mensen en voelen zich in hun element  als ze ‘spreektijd’ krijgen. Met het grootste gemak en vol enthousiasme en bravoure schudden ze een verhaal uit hun mouw. Voor de meeste introverten is dit niet alleen jaloersmakend, maar ook volstrekt onbegrijpelijk. In hun hoofden voltrekt zich iets compleet anders als alle ogen op hen gericht zijn.

Ten eerste krijgen introverten geen energie van groepen mensen. In tegendeel, het kost ze juist energie om zich te concentreren op de buitenwereld. Een groep mensen is overweldigend voor ze. Er komen te veel prikkels op ze af die ze moeten verwerken. Er blijft dus niet veel energie over om te spreken. En dan kan het zomaar gebeuren dat je als introvert op een receptie als een muurbloempje in een hoekje staat weg te kwijnen.

Ten tweede hebben introverten tijd nodig om na te denken. Ze kunnen niet goed praten en denken tegelijk. Onder druk weigert hun brein vaak dienst. Er komt als het ware niks zinnigs naar boven drijven en het lukt ze niet om een samenhangend verhaal te produceren. Wie op die manier een aantal keer met zijn mond vol tanden heeft gestaan, houdt op den duur liever z´n mond en gaat misschien zelfs vermijden om de aandacht op zichzelf te vestigen.

Ten derde vinden introverten vaak dat ze niet genoeg weten over een onderwerp om er iets over te kunnen zeggen. Ze zijn ervan overtuigd dat je pas genoeg over een onderwerp weet als je alles weet. Dit is natuurlijk een zeer ondermijnende overtuiging waarmee je het jezelf onnodig moeilijk maakt. Niemand weet ooit alles, maar dat heeft extraverten er nooit van weerhouden om hun zegje te doen! Bovendien onderschatten introverten zichzelf hiermee ontzettend. Omdat ze van onderzoeken en analyseren houden, hebben ze vaak juist enorm veel kennis. Onder druk vergeten ze dat alleen.

De vraag is dus: hoe ga je als introvert om met die druk? De belangrijkste tip is misschien wel: neem jezelf niet zo serieus! Je hoeft niet alles te weten om toch een waardevolle bijdrage te leveren tijdens een werkoverleg. Zeg gewoon wat je denkt of wat er in je opkomt, zonder je af te vragen of het wel helemaal klopt. Realiseer je op een feestje dat het helemaal niet zo veel uitmaakt wat je zegt, als je maar contact maakt. Je hebt een aantal helemaal waardevolle eigenschappen die je daarbij kunt gebruiken. Daarover meer in mijn volgende artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.