Skip to main content

Contact maken: gebruik je sterke punten

Als introvert luister je waarschijnlijk liever dan dat je aan het woord bent. Je bent iemand die diepgaande en langdurige relaties opbouwt. Je bent betrouwbaar en grondig en vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren.  Wat je waarschijnlijk niet bent, is een geboren netwerker. Iemand die makkelijk praatjes aanknoopt en tussen de koetjes en kalfjes door laat vallen wat hij allemaal in huis heeft. Toch heb je een aantal eigenschappen in huis die je kunnen helpen om makkelijker contact te maken en te netwerken.

Gebruik je observatie – en luistervermogen

De meeste introverten hebben een grondige hekel aan koetjes en kalfjes. Ze vinden het gewoon heel erg oninteressant om hierover te praten. Praten over luchtige onderwerpen is echter geen doel op zich. Het heeft een belangrijke functie, namelijk om het ijs te breken en contact te maken. Probeer er daarom anders naar te kijken. Als je het zelf lastig vindt om iets te bedenken om over te praten, gebruik dan je vermogen om goed te observeren en te luisteren om de aandacht van jezelf af te leiden! Bijvoorbeeld:

  • Maak een positieve opmerking over een gebeurtenis op de bijeenkomst waar je bent, bijvoorbeeld een spreker die heeft opgetreden of de locatie.
  • Geef iemand een compliment over wat hij aan heeft (werkt alleen als je het echt meent!).
  • Stel open vragen over het werk dat iemand doet of over zijn hobby en luister aandachtig om goed door te kunnen vragen. Iedereen waardeert oprechte belangstelling en bovendien vinden mensen het leuk om te vertellen over dingen die voor hen belangrijk zijn.
  • Vraag iemand om advies. Zie boven, mensen worden graag aangesproken op hun deskundigheid.
  • Trek zelfs iets opvallends of grappigs aan wat de aandacht trekt, bijvoorbeeld een opmerkelijke ketting of das.
  • Zoek een strategische plek uit en ga daar rustig zitten. Je hoeft niet verloren door de ruimte te dwalen. Vroeg of laat komt er iemand anders naast je zitten die ook even genoeg heeft van de drukte. Lach vriendelijk naar die persoon en begin een praatje.

Gebruik je vermogen je grondig voor te bereiden

Een vraag die je op feestjes of netwerkbijeenkomsten kunt verwachten is: ‘En wat doe jij?’. Wees altijd voorbereid op deze vraag! Als je iets vaags stamelt , is dat niet motiverend voor andere mensen om verder met je praten. Zorg dus dat je een soort ‘Elevator pitch’ paraat hebt, een kort maar krachtig verhaal van een paar zinnen dat duidelijk maakt wat je doet en wat andere mensen daar aan hebben. Wees concreet en praat met enthousiasme over wat je doet of zou willen doen. Bereid dit thuis voor en oefen het desnoods net zo vaak tot je er nauwelijks meer over na hoeft te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.