Skip to main content

Soms loop je tegen je belemmeringen aan..

´Jij bent helemaal niet zo introvert, hoor´, hoorde ik laatst iemand tegen een introvert familielid van mij zeggen. Het klonk alsof het bedoeld was ter geruststelling, misschien zoiets als: wees maar niet bang, jij bent geen sociaal onhandige sul, hoor. Misschien zet ik het iets te zwaar aan, maar in ieder geval klonk er in door dat het niet wenselijk is om introvert te zijn. Nou klopt het dat dit familielid zeer sociaal vaardig is, maar hij is wel degelijk introvert.

Dit voorval is dan ook een mooie illustratie van de misverstanden en onbekendheid die introversie omgeven. De term roept vaak negatieve associaties op, zoals teruggetrokken, angstig, saai, asociaal. Allemaal kwalificaties die impliceren dat introversie te maken heeft met een gebrek aan sociale vaardigheden. Dat is dus niet zo. Het verschil tussen introversie en extraversie wordt bepaald door de vraag of je energie krijgt van de binnenwereld of van de buitenwereld en de manier waarop je hersenen informatie verwerken.

Eigenlijk is het raar dat we zo weinig weten over deze verschillen. Wetenschappers zijn het erover eens dat deze verschillen bestaan. Er zijn vele manieren waarop wetenschappers naar persoonlijkheidskenmerken kijken en over veel dingen is men het oneens. Dat geldt echter niet voor de opvatting dat mensen meer introvert of meer extravert kunnen zijn. De mate van introversie of extraversie wordt  door wetenschappers bovendien gezien als het minst veranderlijke element van iemands persoonlijkheid. Een aanzienlijk deel van de mensheid is introvert. De schattingen lopen uiteen, maar grofweg vermoedt men dat het gaat om een kwart tot een derde van de bevolking. Waarom bereikt die kennis al deze mensen niet?

Introverten én extraverten zouden enorm geholpen zijn als de kennis over verschillen tussen hen algemeen verbreid zou zijn. Ze zouden zichzelf en elkaar beter snappen en begrijpen hoe ze hun sterke punten optimaal zouden kunnen benutten. Met dit blog wil ik daar graag een bijdrage aan leveren. Tegelijk moet ik erkennen dat ik zelf ook niet optimaal bijdraag aan de verspreiding van deze kennis. Want ik zit hier wel lekker in mijn comfort zone in m’n eentje te schrijven, maar wat deed ik tijdens het gesprek dat ik hierboven beschreef? Op de bres springen voor de introverten van deze wereld en eens even haarfijn uitleggen hoe het allemaal zit? Was dat maar zo, ik had op dat moment geen puf om alle feiten in een overtuigend, gestructureerd en samenhangend verhaal uit de doeken te doen en zei lafjes: ‘kijk maar op m’n website’! Liep ik weer eens fijn tegen mijn belemmering aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.