Skip to main content

Vijf tips om te ontdekken waar je blij van wordt in je werk

In mijn vorige artikel kon je lezen dat de meest gelukkige en succesvolle mensen degenen zijn die hun eigen talenten kennen en begrijpen hoe ze deze kunnen inzetten. Zij doen waar ze in goed zijn en worden daar blij van. Zij slagen er in juist die werkzaamheden naar zich toe te trekken waarbij hun sterke kanten het meest tot hun recht komen. Dat klinkt logisch, maar hoe kom je erachter waar je talenten en drijfveren liggen? Vijf tips om je op weg te helpen:

  1. Denk terug naar wat je wilde worden  als kind en vraag je af waarom juist dat beroep je zo aansprak. Wilde je bijvoorbeeld dokter worden omdat je mensen wilde redden, of omdat je dan precies zou weten hoe een lichaam werkt? Zelf wilde ik kostuumontwerper en schrijver worden. Als kind realiseerde ik me dat natuurlijk niet, maar achteraf herken ik in deze premature beroepskeuze mijn creatieve aanleg en mijn behoefte aan autonomie in mijn werk.
  2. Een beproefde methode is om een aantal familieleden en vrienden te vragen ieder vijf kwaliteiten van jou te benoemen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze ergens goed in zijn. Ze doen van nature iets op een bepaalde manier zonder dat ze er bij stilstaan hoe bijzonder dat is.  Voor anderen zijn die kwaliteiten wel zichtbaar en zij noemen vaak eigenschappen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je ze zelf niet eens als talent herkent. Het kan handig zijn om te vragen of ze de top 5 op papier willen zetten. Vraag ze ook om concrete voorbeelden te geven.
  3. Denk eens na over  welke activiteiten of taken je naar je toetrekt in je werk en je vrije tijd. Dat zijn blijkbaar doelen die jij belangrijk vindt of activiteiten waarin jouw kwaliteiten tot hun recht komen. Ik heb een hekel aan vergaderingen, maar heb toch jarenlang in de oudercommissie gezeten van het kinderdagverblijf van mijn kinderen. Blijkbaar vind ik het belangrijk om een betrokken ouder te zijn. Bewust koos ik voor de rol van notulist omdat ik van schrijven en observeren houd.
  4. Vraag je af welke mensen jouw jaloezie opwekken. Zij vinden iets in hun werk wat jij niet hebt, maar wel wilt. Welk beroep oefenen deze mensen uit en waarom lijkt dit jou zo aantrekkelijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je aspecten uit dit werk in je eigen baan naar je toetrekt of creëert? Je hoeft echt niet meteen van baan of zelfs carrière te veranderen om gelukkiger en succesvoller te worden in je werk. Ook binnen je huidige functie kun je zoeken naar aanknopingspunten om je sterke kanten zo veel mogelijk aan te spreken.
  5. Lees het boek Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham en Donald Clifton.  Dit boek helpt je om je bekende én onbekende talenten vanuit een heel nieuw perspectief te bekijken en waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.